Кафедра економіки, обліку і оподаткування
Національний університет "Чернігівська політехніка"

Про результати проведення І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Статистика» у 2015/2016 навчальному році

У Чернігівському національному технологічному університеті 10 лютого 2016 р. 900-1100 год. в ауд. 308 корпусу ІІІ проходив І етап олімпіади з навчальної дисципліни «Статистика»

З метою підвищення якості підготовки кваліфікованих фахівців, пошуку обдарованої молоді, створення умов для її творчого зростання і самореалізації та визначення осіб, які представлятимуть Чернігівський національний технологічний університет у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Статистика», що проводитиметься 29-31 березня 2016 р. на базі Національної академії статистики, обліку та аудиту, м. Київ (згідно наказу Міністерства освіти і науки України №1247 від 27 листопада 2015 р.) у Чернігівському національному технологічному університеті 10 лютого 2016 р. 900-1100 год. в ауд. 308 корпусу ІІІ (вул. Шевченка, 95) проходив І етап олімпіади, на який запрошувалися бакалаври, підготовка яких ведеться за напрямами галузей знань 0305 «Економіка та підприємництво» і 0306 «Менеджмент і адміністрування», котрі вивчали дисципліну «Статистика» у першому семестрі 2015/2016 навч. року або закінчили її вивчати у минулі роки.

Знання статистики розширюють можливості студента будь-якого напряму підготовки (спеціальності)! На офіційному сайті Міжнародного року статистики (Statistics2013) розміщено інформацію про можливість використання статистиків у різних сферах діяльності та на різних посадах. Однією з переваг праці у галузі статистики є те, що статистик  може обєднати свій інтерес майже з будь-якою галуззю науки, технології або бізнесу (сільське господарство, тваринництво, астрономія, біологія, переписи, хімія, комп’ютерні науки, демографія, екологія, економіка, освіта, інжиніринг, епідеміологія, фінанси, лісове господарство, генетика, урядова діяльність, охорона здоров’я, страхування, законодавство, виробництво товарів та послуг, маркетинг, медичні клінічні випробовування, медицина, національна оборона, фармакологія, фізика, політологія, психологія, безпека, граматика та журналістика, соціологія, спорт, методи спостереження, телекомунікації, транспорт, зоологія). Посади, які може обіймати статистик: бізнес-аналітик, професор, економіст, інженер-програміст, математик, ризик-аналітик, аналітик якості, слідчий, еколог, фармацевтичний інженер, дослідник, аналітик даних, керівник проекту, менеджер.

Олімпіада – змагання з вирішення учасниками конкурсних завдань з дисципліни «Статистика», змагання студентів у творчому застосуванні здобутих знань, умінь і навичок, а також у професійній підготовці майбутніх фахівців. Конкурсні завдання олімпіади були розроблені у межах навчальної програми дисципліни «Статистика», що викладається у вищих навчальних закладах України. Одним із завдань, пропонованих учасникам, було написання есе на одну з трьох тем на вибір: «Статистика знає усе!», «Політика й статистика: щасливий союз?» або «Бізнес-аналітика та великі дані: що необхідно статистикам для досягнення успіху?». При виконанні конкурсних завдань олімпіади не допускалось використання довідникових або навчальних допоміжних джерел, засобів мобільного зв’язку, ноутбуку тощо; дозволено тільки використання калькулятора.

Заявок на участь на електронну адресу організаційного комітету олімпіади надійшло – 22, у І турі Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Статистика» взяли участь 16 студентів Чернігівського національного технологічного університету. Результати виконання конкурсних завдань учасниками І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Статистика» наступні:

Переможницею І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Статистика» стала студентка обліково-економічного факультету Шевченко Тетяна (академ. група ОА-131). Студентки Сорока Вікторія (ОА-122) та Атрощенко Анастасія (ОА-131) в індивідуальному заліку зайняли, відповідно, ІІ та ІІІ місця.

Організаційний комітет олімпіади у номінації  «Нестандартний підхід до вирішення статистичних завдань» відзначає Цилюрик Юлію (група ОА-131), у номінації «Володіння статистичною методологією» – студентку фінансово-економічного факультету Краснянську Юлію (ФК-141), «Володіння статистичною логікою» – студента факультету проектного менеджменту, управління якістю та життєзабезпечення Верезуба Дмитра (ПМ-131), «Оригінальність статистичного мислення» – Петриченка Леоніда (ОА-131), «За високий рівень статистичної грамотності» – Ананченко Ольгу (ОА-122).

Організаційний комітет І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади вітає переможців, бажає їм наполегливості та творчої наснаги у подальшій підготовці, щоб гідно й успішно представити Чернігівський національний технологічний університет 29-31 березня 2016 р. у ІІ турі. А усім іншим учасникам І етапу олімпіади висловлює подяку за активну життєву позицію й участь у навчально-науковому процесі університету.

Нехай здобуті нашими студентами знання і успіхи служать підтримці й реалізації європейського курсу нашої держави, забезпечують її розвиток та процвітання!