Кафедра економіки, обліку і оподаткування
Національний університет "Чернігівська політехніка"

Стажування студентів у Державній податковій інспекції

З 28 березня по 8 квітня у Державній податковій інспекції проводилося стажування одних з кращих студентів Обліково-економічного факультету Чернігівського національного технологічного університету.

Конкурсний відбір для проходження практики пройшла студентка гр ОА-111 Митько Анастасія.

Ось її враження від проходження стажування.

Для того щоб отримати сертифікат про підвищення кваліфікації в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів  державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій  та проходження стажування в державних органах кращих випускників від кожного факультету рекомендував деканат ще у грудні минулого року.  Списки студентів подавало три університети нашої області: Чернігівський та Ніжинський педагогічні, а також Чернігівський національний технологічний університет . Після рекомендації ми проходили тестування на знання чинного законодавства, зокрема Закону України "Про державну службу", а також писали есе на тему «Чому я хочу працювати в органах державної влади». Це був, скажімо так, відбірковий тур, за результатами якого близько половини студентам було відмовлено у проходженні стажування. З нашого факультету рекомендувалось чотири студента, за результатами пройшло нас тільки двоє, проте одна студентка за сімейними обставинами відмовилась у підвищенні кваліфікації, тому наш факультет представляла я.
Безпосередньо саме підвищення кваліфікації відбувалося протягом двох тижнів з 28 березня по 8 квітня.
Протягом першого тижня було прослуховування короткострокового семінару (1 тиждень) «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні:правовий статус, стиль і методи роботи», під час якого до студентів приходили начальники департаментів, управлінь, відділів адміністрації та обласної ради, керівники апаратів та інші посадові особи, які розповідали про структуру державної служби, взаємодію між органами, стан та перспективи нашої області та ще дуже багато цікавого. Також під час цього тижня була поїздка до Верховної Ради України та Національного агентства України з питань державної служби. На жаль,  проходження першого тижня навчання в Центрі перепідготовки припав на мій заліковий тиждень, тому  я не змогла поїхати до Києва, але, і відвідування вищезгаданих семінарів для мене особисто було дуже пізнавально.
Наступний тиждень ми проходили стажування в державних органах влади, які на першій зустрічі в центрі вказували за власним бажанням . Так як я навчаюсь за спеціальністю облік і аудит, мені було цікаво  пройти стажування у податковій інспекції. Отже 4 дні я стажувалась у Державній податковій інспекції у м. Чернігові, де на власні очі бачила як відбуваються перевірки, здійснюється аналіз господарської діяльності фізичних і юридичних осіб, мала змогу отримати відповідь на цікаві для мене питання. Після закінчення стажування нас включили до кадрового резерву ДПІ, однак до травня цього року ще діє термін кадровий резерв, а вже з 01.05.2016 року в силу вступає новий закон «Про державну службу», який регламентує влаштування на роботу лише на конкурсній основі, та відміняє кадровий резерв взагалі.
Після проходження стажування 8 квітня ми писали підсумковий тест за всіма прослуханим нами лекціями, а поки підраховувалися підсумки мали тематичну зустріч з Романовою Наталією  Андріївною, заступником голови – керівником апарату обласної державної адміністрації  на тему «Європейська хартія місцевого самоврядування та процес децентралізації в Україні». Після чого відбулася видача сертифікатів,  та останні слова-побажання нам, студентам-випускникам у досягненні успіхів на кар’єрне зростання  в органах державної влади.